Vývoj struktury volných pracovních míst ve vztahu k ekonomickému růstu - Talířová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce pojednává o vývoji struktury volných pracovních míst ve vztahu k ekonomickému růstu. Cílem práce bylo posoudit vývoj struktury volných pracovních míst s ohledem na ekonomický růst ve vybraném regionu. Práce byla rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou objasněny pojmy týkající se dané problematiky. Teoretická část se zabývá nabídkou, poptávkou a rovnováhou na trhu práce, nezaměstnaností a politikou zaměstnanosti, ekonomickým růstem, jeho měřením a modely. V první kapitole praktické části je charakterizován okres České Budějovice, kterému se bude práce dále věnovat. Práce nám odpoví na otázky, jaká je míra zaměstnanosti, počet uchazečů o práci nebo počet volných pracovních míst v daném regionu. Dále práce pojednává o struktuře volných pracovních míst dle vzdělání, profesí nebo délky neobsazenosti a na straně druhé o struktuře uchazečů o zaměstnání dle pohlaví, věku, profese, vzdělání nebo délky nezaměstnanosti. V další kapitole je posuzován vliv ekonomického růstu na strukturu pracovních míst. Mezi strukturou volných pracovních míst a strukturou nezaměstnaných existuje určitý nesoulad. Hlavní problémy tohoto nesouladu jsou vymezeny v poslední kapitole praktické části. V závěru práce dochází k celkovému shrnutí výsledků a poskytnutí doporučení do budoucna.
Development of Structure of Vacancies in Relation to Economic Growth
Keywords: trh práce; nezaměstnanost; ekonomický růst; pracovní místo; labor market; unemployment; economic growth; job