Rozdíly ve způsobu trávení volného času žáků 2. stupně základní školy žijících ve městě a na venkově - Dražková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá volným časem dětí na druhém stupni základní školy. Zjišťuje rozdíly v trávení volného času dětí žijících ve městě a na vesnici. V teoretické části je zpracován volný čas, funkce volného času a funkce výchovy ve volném čase. Dále jsou vymezeny volnočasové zájmové aktivity, vysvětlena je organizovanost a neorganizovanost volného času. Přiblíženy jsou i prostory, kde děti mohou trávit volný čas. Stručně je v práci popsán tělesný a psychický vývoj dítěte staršího školního věku. V praktické části byla zvolena dotazníková metoda. Jsou zde stanovené cíle a předpoklady výzkumu. Šetření se zúčastnili žáci ze tří škol, jedné školy městské a dvou škol vesnických v ORP Sušice. Zjištěné rozdíly ve volném čase dětí ve městě a na venkově jsou shrnuty v závěru práce.
Differences in Use of Leisure Time of Students in Second Stage of Basic Education Living in Town and in Country
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; žák; prostory pro volný čas; leisure time; leisure time activities; pupil; places for leisure time