Zavádění Balanced Scorecard v podniku - Nevšímalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem této diplomové práce je navržení a příprava procesu zavádění konceptu Balanced Scorecard ve vybrané české společnosti EuroAgentur Hotels & Travel, a.s., jež se zabývá správou hotelové sítě. Implementační rámec pro vyhotovení konceptu BSC se bude odvíjet od metodiky vypracované dle Horváth & Partners, kteří proces implementace formulují do pěti vzájemně navazujících částí, zaměřujících se na vytvoření organizačního rámce, vyjasnění strategie, tvorbu BSC, postup při procesu rozšíření, a nakonec zajištění kontinuálního nasazení BSC. Součástí strategického řízení je i analýza podnikového prostředí, která mapuje silné a slabé stránky společnosti, zákaznické skupiny a konkurenci působící na společnost, a také seznamuje s podmínkami cestovního ruchu, kterým společnost musela čelit po období 2019-2021. Konečným výsledkem je formulace návrhů a doporučení, které by společnost měla uskutečnit, aby mohla čerpat z výhod implementace konceptu BSC. Koncept Balanced Scorecard může společnosti naskytnout východisko v podobě zvýšení výkonnosti. Po předchozích dvou letech, které se nesly ve ztrátě, může vypracovaný návrh implementace Balanced Scorecard přinést žádoucí zvyšování hospodářského výsledku, od kterého se následně odvíjí alokace prostředků do dalších stěžejních oblastí přímo souvisejících s podnikáním v podmínkách cestovního ruchu, dále může vést k zajištění přísunu zákazníků, a především k zabezpečení spokojenosti stávajících zaměstnanců.
Zavádění Balanced Scorecard v podniku
Keywords: Balanced Scorecard; výkonnost; cestovní ruch; strategie; perspektivy; Balanced Scorecard; efficiency; tourism; strategy; perspectives