Zácvik a zaměstnávání lidí s mentálním postižením v chráněné dílně - Novotná, Denisa (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá představením chráněné dílny jako jednoho z nástrojů pro pracovní uplatnění a začlenění lidí s mentálním postižením. Teoretická část charakterizuje mentální retardaci, lidská práva osob s mentálním postižením a zaměstnávání těchto osob podle zákona o zaměstnanosti. Praktická část obsahuje charakteristiku metodiky zácviku a zaměstnávání lidí s mentálním postižením v chráněné dílně občanského sdružení Proutek. Občanské sdružení Proutek je nezisková organizace, která poskytuje sociální službu chráněné bydlení a zaměstnávání v chráněné dílně pro lidi s mentálním postižením. Posláním chráněné dílny je pomoc a podpora lidem s mentálním postižením začlenit se v co největší možné míře do běžného života a získat pracovní dovednosti.
The Training and the Employment of Mental Handicapped People in the Protected Workshop
Keywords: Klíčové pojmy: lidé s mentálním postižením; lidská práva; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; invalidita; chráněná dílna; občanské sdružení; Key terms: people with mental retardation; human rights; emploment of people with handicap; invalidism; protected workshop; civil association