Komparativní analýza české a španělské ústavy se zaměřením na rozdíly dané odlišnou formou státního zřízení a rozbor příslušné právní terminologie - Bornová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je porovnat českou ústavu z roku 1993 a španělskou ústavu z roku 1978 se zaměřením na rozdíly způsobené odlišnou formou státního zřízení, tedy rozdíly mezi republikou a konstituční monarchií. Největším rozdílem je odlišná hlava státu. Práce je zaměřena na funkci prezidenta České republiky a krále Španělského království. Sekundárním cílem práce je rozbor právní terminologie užité v ústavě, který bude završen vytvořením glosáře. Práce je zakončena resumé ve španělském jazyce.
Comparative analysis of Czech and Spanish constitution with focus on differences caused by different form of state establishment and analysis of relevant legal terminology
Keywords: ústava; prezident; král; republika; konstituční monarchie; constitution; president; king; republic; constitutional monarchy