Etické aspekty eutanazie - Nováková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma eutanázie jsem si vybrala pro jeho aktuálnost, nejasnost a složitost. Ohledně termínu existují mnohé definice, hodnocení a návrhy. Úkolem této práce je vyjasnit co eutanázie znamená. V teoretické části se věnuji vysvětlení definice a formám eutanázie. Pokud jsou vyčerpány možnosti kurativní péče, může umírajícím pomoc dobrá paliativní a s ní související hospicová péče. Proto i jim věnuji ve své práci pozornost. Dále se zabývám historií. Jak pohlíželi na eutanázii antičtí myslitelé, jak byla vnímána v novověku a v období národního socialismu v Německu. V souvislosti s etickými otázkami týkajícími se eutanázie jsem také zmínila novověkou etickou teorii - utilitarismus a její představitele. Neméně zajímavou otázkou je, jak se k problému eutanázie staví náboženství a jak se k této problematice vyjadřují představitelé církve v dokumentech. Opominout samozřejmě nelze ani argumenty zastánců eutanázie a jejích odpůrců. Důležitou kapitolou je vývoj legislativy - právní úprava v ČR a některých sousedních zemích, které s praxí eutanázie již mají určité zkušenosti. Práci zakončuji diskusí k tématu a ke konkrétnímu případu.
Etical Aspects of Euthanasia
Keywords: eutanázie; etika; euthanasia; ethics