Rozvoj dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami předškolního věku (s využitím metodické pomůcky Klokanův kufr) - Obořilová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce zpracovává téma Rozvoj dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami předškolního věku. Obsah práce je zaměřen na děti v běžných mateřských školách a mateřských školách zřízených podle § 16 odstavec 9, zejména v logopedických třídách. Bakalářská práce je členěna na čtyři kapitoly. Úvodní teoretická část práce se zaměřuje na specifika dítěte předškolního věku. Druhá kapitola se zabývá vývojových zvláštností dítěte s naroušenou komunikační schopností. Popisuje vybrané poruchy dětské řeči, včetně jejich možností diagnostiky a terapie. Další důležitou součástí kvalifikační práce je popisování práce v běžné mateřské škole a v logopedické třídě mateřské školy. V empirické části, poslední kapitole, jsou použity metody kvantitativního výzkumu. Hlavní otázkou pomocí dotazníkového šetření je pohled pedagogických pracovníků, kteří využívají komplexní diagnostickou, kompenzační a edukační pomůcku Klokanův kufr.
Development of preschool children with special educational needs.
Keywords: vývoj řeči; jazykové roviny; narušená komunikační schopnost; Klokanův kufr; předškolní věk; dotazník; speech development; language levels; impaired communication ability; Kangaroo's suitcase; preschool age; questionnaire