Zlatá stoka jako významný biokoridor v krajině Třeboňské pánve - Košinová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Zlatá stoka se nachází v oblasti Třeboňské pánve a plní funkci napouštění a vypouštění okolních rybníků při výlovu nebo při zvýšené hladině vody vlivem povodních. Práce pojednává o pobřežní vegetaci podél 45 km dlouhé Zlaté stoky, která je předpokladem rozšiřování diaspor rostlinných druhů. Práce byla prováděna od začátku července do srpna roku 2013. Celkem bylo zpracováno 190 fytocenologických snímků v pobřežní zóně stoky v půl kilometrových intervalech. Byly determinovány druhy náročné na obsah dusíku v substrátu a druhy invazivní. Dále bylo zaznamenáno land use v místě snímku. Stokou se šíří semena nejen vodních rostlin, ale i rostlin žijících na břehu. Na druhovou skladbu má vliv nejen samotná stoka, ale i způsob využití přilehlých pozemků.
Zlatá stoka stream as important boikoridor in the Třeboň basin landscape
Keywords: Klíčová slova: fytocenologie; Zlatá stoka; land use.; Key words: phytocenology; Golden Canal; land use.