Vypravěčská technika v románu Olgy Barényiové Janka - Volfová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
Předložená bakalářská práce se věnuje vypravěčské strategii užité v prvním česky psaném díle spisovatelky Olgy Barényiové. Román Janka z počátku 40. let 20. století je stále ještě opomíjen literární veřejností. Tato práce chce přispět ke změně takového přístupu a doložit, proč si tento román zaslouží čtenářskou pozornost. Cílem je provést podrobnou analýzu románu, opírající se především o narativní metodologii a zkoumat, jaké prostředky autorka používá ke svému vyprávění, a také, do jaké míry jsou v kontextu české dobové prózy neobvyklé či naopak zavedené.
Narrative Method in Olga Barényi´s Novel Janka
Keywords: Olga Barényiová; román Janka; naratologie; vypravěč; 40. léta 20. století.; Olga Barényi; novel Janka; narratology; narrator; 40´s of the 20th century.