Zdaňování fyzických osob provozujících zemědělskou činnost - analýza daňové evidence a účetnictví - Míčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je porovnat zásady daňové evidence a účetnictví. Na základě získaných poznatků zhodnotit vhodnou formu účtování. Pro práci byly použity podklady z daňové evidence zahrnující specifika zemědělství, především živočišné výroby. Hlavními tématem bylo účtování zvířat a přechod z daňové evidence. V praktické části je sledována na příkladech problematika přechodu na účetnictví, účtování živočišné výroby a výpočet daně z příjmů. Na základě výkazů z daňové evidence se hodnotil daňový dopad ve srovnání s vykazováním výdajů procentem z příjmů. Na základě těchto analýz byla potvrzena výhodnost vykazování výdajů procentem z příjmů.
Taxation of individuals providing agricultural activity - analisis of the tax records and accountancy
Keywords: daňová evidence; zemědělství; podvojné účetnictví; daň z příjmů fyzických osob; tax accounting; agriculture; double-entry bookkeeping; personal income tax