Přístrojová technika používaná v radiodiagnostice (e-learningový program) - Rauscherová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá tématem přístrojové techniky používané v radiodiagnostice. Text je rozdělen do třech hlavních témat. V prvním tématu jsou zařazeny přístroje využívající ionizujícího záření rozdělené na skiagrafické RTG, skiaskopické RTG a CT přístroje. V druhém tématu jsou zahrnuty přístroje využívající silného magnetického pole zvané magnetická rezonance. Poslední téma obsahuje ultrazvukové přístroje, které využívají ultrazvukového vlnění. Snahou bylo témata rozdělit na stejné kapitoly jako jsou úvod do historie, fyzikální principy, hlavní části přístroje, vznik obrazu, artefakty v obraze, biologické účinky a užití v radiodiagnostice včetně indikací a kontraindikací. Součástí bylo také vytvoření výukového programu v e-learningovém prostředí Moodle s názvem Přístrojová technika užívaná v radiodiagnostice přístupný na http://moodle.zsf.jcu.cz/ v kategorii kurzů ?Katedra radiologie a toxikologie?, který bude sloužit studentům oboru radiologický asistent Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity jako opora k výuce předmětů týkající se této problematiky. Výukový program obsahuje výše zmíněná témata, každé pak shrnutí látky, text včetně tabulek, grafů a obrázků, látku vytvořené v aplikaci powerpoint, procvičovací otázky a seznam zdrojů.
Instrumentation used in radiodiagnostics (e-learning program)
Keywords: ionizující záření; skiagrafický přístroj; skiaskopický přístroj; počítačový tomograf; magnetická rezonance; ultrazvukový přístroj; ionizing radiation; skiagraphic X-ray; skiascopic X-ray; CT apparatuses; magnetic resonancees; ultrasound apparatuses