Management práce všeobecné sestry u pacientů s oběhovými podporami před transplantací srdce - Musilová, Simona (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá péčí o pacienta s oběhovými podporami před transplantací srdce z pohledu všeobecné sestry. Cílem této práce je zmapovat management práce všeobecné sestry při péči o pacienty s oběhovými podporami před transplantací srdce a zjistit, jak tuto práci vnímají. Teoretická část se zabývá problematikou mechanických srdečních podpor a jejich rozdělení. Historií i současností mechanických podpor, jejich indikací, vysoce specializovanou ošetřovatelskou péčí a možnými komplikacemi spojenými s terapií. Dále se věnujeme transplantaci srdce, indikaci, vyšetřením příjemce, dárce orgánů, čekací listině, imunosupresi a možných komplikacích. V empirické části bylo uskutečněno dvanáct rozhovorů se sestrami, které se setkávají s pacienty, u níž jejich zdravotní stav vyžaduje oběhovou podporu před samotnou transplantací srdce. Výzkumným souborem jsou sestry z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně, které byly vybrány záměrným výběrem. Mezi hlavní kritéria pro zařazení do výzkumu patřila minimálně roční praxe v intenzivní péči a zkušenosti s poskytováním vysoce specializované ošetřovatelské péče u pacientů s oběhovými podporami před transplantací srdce. V rámci analýzy dat následně došlo ke zpracování metodou otevřeného kódování a technikou barvení textu (tužka, papír). Na základě této techniky bylo stanoveno 5 kategorií a 15 podkategorií. Sestry poskytují vysoce specializovanou ošetřovatelskou péči, proto je v jejich práci nezbytné, aby měly dostatečné znalosti o mechanických oběhových podporách a znaly jednotlivá specifika a náročnost této péče.
Management of general nurse work in patients with circulatory support before heart transplantation
Keywords: Oběhové podpory; ECMO; kardiochirurgie; transplantace srdce; ošetřovatelská péče; Circulation aids; ECMO; cardiac surgery; heart transplant; nursing care