Bílá vrána v černém šatě. Životní pouť Františka Jana Kroihera (1871-1948) - Cukr, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná rigorózní práce se zabývá osobností Františka Jana Kroihera (1871-1948). Ve své době představoval velmi angažovanou postavu ve veřejném prostoru, jejíž činnost byla nesmírně rozsáhlá a sahala od drobné práce na venkově po styky s příslušníky nejvyšších církevních a politických kruhů. Jednotlivé kapitoly sledují postupně Kroiherovo dětství a studia, dráhu jihočeského kněze, zapojení do reformních snah českého duchovenstva, práci v družstevní a hospodářské sféře, kariéru politika v agrární straně a jeho rozsáhlou činnost publicistickou a mecenášskou. Závěrečné části patří zhodnocení Kroiherovy osobnosti, nechybí seznam použitých pramenů a literatury, seznam zkratek, jmenný rejstřík a přílohy. Rigorózní práce vznikla na základě prospekce množství archivního materiálu, dobových tiskovin a odborné literatury.
White crow dressed in black. Life's journey of František Jan Kroiher (1871-1948)
Keywords: Kroiher; František Jan; kněží; politici; národohospodáři; publicisté; mecenáši; Kroiher; František Jan; priests; politicians; economists; publicists; benefactors