Vliv biotických a abiotických faktorů na společenstva vodních brouků - Kolář, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2013)
Potápníci (Dytiscidae) jsou důležitými obyvateli vodních nádrží, kde v případě absence ryb patří spolu se svými larválními stádii mezi vrcholové predátory. Moje práce spočívala v literární rešerši biotických a abiotických faktorů, které ovlivňují výskyt dravého vodního hmyzu v nádržích s důrazem na možná ovlivnění rybničním hospodařením. Dále jsem prováděl terénní odchyty do mrtvochytných pastí, umístěných na dvou rybničních soustavách na Jindřichohradecku. Na každém rybníku bylo umístěno 5 pastí v litorálu a 5 pastí na rozmezí litorál / volná voda. Odchyty proběhly v roce 2011 a v roce 2012. Na rybnících s rybí obsádkou vodní brouci obvykle téměř chyběli, i když v jednom případě dobře zachovalého a nezničeného litorálního porostu byla abundance i počet chycených druhů relativně vysoký a podobný rybníkům bez rybí obsádky. Moje průzkumy tak potvrdily velký význam litorálních porostů pro potápníky. Z toho vyplývá, že intenzivní chov ryb významně snižuje diverzitu vodního hmyzu na dané lokalitě. Při odchytech byl nalezen také vzácný druh Colymbetes striatus, který byl dosud znám v České republice jen z několika málo lokalit.
The influence of biotic and abiotic factors on the communities of predatory diving beetles
Keywords: Dytiscidae; rybníky na Jindřichohradecku; abiotické a biotické faktory; Colymbetes striatus; rybí obsádka; Dytiscidae; ponds in Jindřichohradecko region; abiotick and biotick faktors; Colymbetes striatus; fish stock