Soudní agenda městečka Křižanova v 17. a 18. století - Hájková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je přiblížit fungování raně novověkých moravských hrdelních soudů na příkladu konkrétních kauz zmíněného vrchnostenského městečka. Práce je rozdělena na několik částí. Nejprve představuje Křižanovské panství a samotné městečko v 17. a první polovině 18. století. Dále se věnuje vývoji hrdelního soudnictví na Moravě. Stěžejní jsou kapitoly pojednávající přímo o křižanovském hrdelním soudu a vybraných případech, které tento soud vyšetřoval. Nejvíce prostoru je pak věnováno mravnostním deliktům. Práci uzavírá příběh znásilněné děvečky z křižanovské fary, který vyústil v konflikt s farářem Bartolomějem Nedovaleným. Vše je doplňuje seznam použitých pramenů a literatury. Součástí práce je také obrazová příloha.
Judicial agenda of the town Křižanov in the 17th and 18th century
Keywords: Hrdelní soud; panství Křižanov; Capital jurisdiction; domain of Křižanov