Stanovení požárně technických charakteristik vybraných látek vybranými metodami - Sabela, Marek (Jihočeská univerzita, 2018)
V mé bakalářské práci s názvem stanovení požárně technických charakteristik vybraných látek vybranými metodami se měřením prokázalo, že stáří materiálu má vliv u všech porovnávaných stavebních a dekoračních materiálů na jejich vznětlivost. Snížil se jejich bod hořlavosti, zhoršily se jejich vlastnosti, jako pevnost nebo pružnost. K těmto výsledkům byla použita Setchkinova metoda. Dále se Setchkinovou metodou porovnávaly vzorky hořlavých materiálů z pěti různých značek automobilů vyrobených ve stejném roce. Porovnávaly se materiály z úložných skříněk, krytu motoru a sedačky z automobilu a stanovila se jejich vznětlivost. Měření ukázalo, že umístění těchto materiálů ve vozech má zásadní vliv na vznětlivost materiálu. Dalším rozhodujícím faktorem, který naměřené hodnoty ovlivnil, jsou retardéry hoření, které zvyšují tepelnou odolnost materiálu. Další metoda použitá k dosažení cíle práce byla metoda kónické kalorimetrie. Touto metodou se stanovily hodnoty rychlosti uvolňování tepla, celkové uvolněné teplo a efektivní výhřevnost, které slouží jako vstupní parametry pro modelování požárů. Měření probíhala ve dvou polohách a to horizontální a vertikální. Porovnávány byly stejné materiály z dvou různých automobilů od odlišných výrobců. Této metodě byly podrobeny materiály vyrobeny z plastu. Místa uložení používaných materiálu jsou stejná u obou výrobců. Rozhodující se ukázala poloha, ve které se vzorky měřily. V práci je podrobně popsáno, jaké charakteristiky se těmito metodami měří a k čemu se naměřené hodnoty používají. Je popsáno, jak se nastavují měřicí přístroje, za jakých podmínek se zkoušky provádí, jaké parametry mají mít vzorky, které jsou měřeny a tak dále.
Determination of fire-technical characteristics of selected substances by selected methods
Keywords: Požárně technické charakteristiky; kónická kolorimetrie; teplota vzplanutí; teplota vznícení; požár; plasty; Fire and technical characteristics; conic calorimetry; point of ignition; point of outburst; fire; plastics.