Připravenost sil a prostředků na řešení mimořádné události, nevojenské a vojenské krizové situace - Kubát, Robert (Jihočeská univerzita, 2011)
Žijeme v době, kdy lidstvo častěji ohrožují mimořádné události, které ovlivňují zdraví nebo životy každého z nás. K zamezení nebo oddálení nebezpečných účinků těchto mimořádných událostí a krizových situací, je ve společnosti vytvořen systém, který tyto účinky eliminuje. Tato bakalářská práce se zaměřila právě na tento systém, jenž je připraven svými silami a prostředky mimořádné události řešit. V České republice je zabezpečeno řešení těchto událostí pomocí jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Cílem práce bylo zjistit připravenost sil a prostředků základních složek integrovaného záchranného systému, kterými jsou Hasičský záchranný sbor České republiky, Policie České republiky, Zdravotnická záchranná služba a jedné ostatní složky Armády České republiky, na řešení mimořádných událostí. Aby bylo možné zjistit, jak jednotlivé složky, resp. příslušníci jednotlivých složek, vnímají připravenost sil a prostředků základních složek integrovaného záchranného systému a Armády České republiky, byl mnou osobně mezi ně distribuován dotazník, který se zaměřoval na tuto problematiku. Dotazníků bylo sto, a protože jsem je osobně rozdával i vybíral, návratnost byla stoprocentní. Do každé ze složek bylo dáno dvacet pět dotazníků. Dotazníky byly zpracovány do tabulek a grafů a byl tak vytvořen přehled o tom, jak každá ze složek vnímá připravenost svých sil a prostředků k řešení mimořádných situací.
Readiness of forces and equipment to manage emergencies, non-military and military crisis
Keywords: mimořádná událost; integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor České republiky; Policie České republiky; Zdravotnická záchranná služba; Armáda České republiky; unfavorable event; Integrated Rescue System; Fire and Rescue Service; Police of the Czech Republic; Emergency Medical Service; Army of the Czech Republic