Připravenost obce Úněšov na řešení mimořádných událostí - Kotěšovec, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem diplomové práce je téma připravenosti obce Úněšov na řešení mimořádných událostí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je rozebrána problematika obcí, řešení mimořádných událostí a jednotek požární ochrany. Zde jsou také rozebrány důležité pojmy jako je varování a evakuace, které hrají důležitou roli v řešení mimořádných událostí. V praktické části došlo ke sběru dat z rozhovorů se starostkou obce, velitelem jednotky sboru dobrovolných hasičů obce a s obyvateli obce Úněšov. Výsledná data byla následně vyhodnocena pomocí SWOT analýzy, která se zaměřuje na silné a slabé stránky zkoumaného souboru a jeho příležitosti a hrozby. Pro práci byly zvoleny tři cíle a to: "Zjistit připravenost orgánů obce na řešení mimořádných událostí.", "Analyzovat připravenost a akceschopnost JSDHO na řešení mimořádných událostí.", "Zjistit připravenost obyvatel na řešení mimořádné události.". Výsledky ukázali že orgány obce jsou vhodně připravené na řešení mimořádných událostí a že jediným problém je ve varování obyvatel, kvůli chybějícímu rozhlasu. Dalším výsledky ukázaly že jednotka je připravena a akceschopná pro řešení mimořádných událostí. V případě připravenosti obyvatelstva bylo zjištěno, že obyvatelé neznají varovný signál "Všeobecná výstraha", který je má varovat před hrozícím nebezpečím a dále nevědí, jak se v této situaci zachovat. Práce se zaměřuje na problematiku řešení mimořádných událostí menších obcí, které se doposud nesetkali s žádnou mimořádnou událostí a ukazuje jejich slabiny na, na které je nutné se zaměřit. Práce může být využita k celkovému zlepšení připravenosti obcí pro řešení mimořádných událostí.
Readiness of the municipality of Úněšov for dealing with extraordinary events
Keywords: Obec; Mimořádná událost; varování; evakuace; Jednotka požární ochrany; Municipality; Emergency; warning; evacuation; Fire protection unit