Vztah mezi literárním dílem a jeho filmovou adaptací v představách žáků ZŠ - Dobrovolná, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Současná doba zapříčinila rychlý rozvoj technologií, díky kterým můžeme k výuce snadno využít filmy (filmové adaptace literárních děl) nebo hudbu (soundtracky). V diplomové práci se budu věnovat filmovým adaptacím literárních děl a specifikům filmových adaptací určených dětskému divákovi. Zaměřím se také na jejich didaktické využití. V praktické části budu pomocí mnou sestavených dotazníků zjišťovat, zda se děti považují za čtenáře, diváky nebo za obojí. Zda jsou si žáci vědomi rozdílů mezi knihou a její adaptací, případně jakých rozdílů jsou si vědomi, a jestli je tedy možné najít souvislost mezi jejich vztahem ke čtenářství a diváctví.
Relation between a Book and Its Movie Adaptation in Images of Students of Elementary School
Keywords: film; hudba; kniha; čtenář; divák; film; music; book; reader; spectator