Open Therapy of Autism, terapie u dětí s poruchou autistického spektra. - Švoncová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem Open Therapy of Autism (O.T.A.), terapie u dětí s poruchou autistického spektra. Cílem bakalářské práce bylo zjistit spokojenost rodičů s výsledky terapie O.T.A. u jejich dětí. Vzhledem k cíli byl vybrán kvalitativní výzkum, který probíhal na území Prahy s rodiči dětí s poruchou autistického spektra, kteří dochází na terapii O.T.A. K dosažení cíle byly stanoveny dvě následující výzkumné otázky: Jak rodiče hodnotí průběh O.T.A.? Jak jsou rodiče spokojeni s výsledkem O.T.A. u jejich dětí? K získání dat byla vybrána jako nejvhodnější metoda polostrukturovaný rozhovor s rodiči, kteří dochází na terapii do Centra terapie autismu v Praze. Jako hlavní přínos může být pro rodiče, kteří o terapii uvažují, jelikož práce poskytuje reálné zkušenosti rodičů dětí s poruchami autistického spektra. Dále může být práce přínosem pro Centrum Terapie Autismu jako zpětná vazba na jejich práci - co ponechat, v čem pokračovat nebo naopak co zlepšit. Z výsledků vyplynulo, že rodiče dětí s poruchami autistického spektra jsou s terapií a s jejími výsledky spokojeni. Závěrem se všichni se shodli, že jejich děti udělaly od nástupu do terapeutického procesu pokrok především v oblasti komunikace a zvládání emocí. Jako hlavní nevýhodou shledávali nejčastěji zmiňovanou finanční náročnost terapie a špatnou místní dostupnost, protože většina rodičů musí na terapii dojíždět, což se pojí i s časovou náročností. Všichni rodiče chtějí v terapii pokračovat i nadále.
Open Therapy of Autism, Therapy for Children with Autism Spectrum Disorder
Keywords: Poruchy autistického spektra; Mezinárodní klasifikace nemocí; terapie; Open Therapy of Autism; rodič; dítě; Autism Spectrum Disorder; International Classification of Diseases; therapy; Open Therapy of Autism; parent; child