Hipoterapie u dětských pacientů s dětskou mozkovou obrnou - Čiháková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Dětská mozková obrna je doživotní neurovývojové onemocnění mozku, které vzniká následkem poškození vyvíjejícího se mozku prenatálně, perinatálně nebo postnatálně. Projevuje se především motorickým postižením a prognóza závisí hlavně na včasné diagnostice a léčbě. V dnešní době je stále více využívána alternativní metoda hipoterapie. Hipoterapie je forma animoterapie, která využívá speciálně vycvičeného koně. Tato terapie je velice často zahrnována do komplexní rehabilitační péče nejen u klientů s dětskou mozkovou obrnou. Zájmem této bakalářské práce je poznat tato témata a zjistit, jaký má hipoterapie efekt u dětí s dětskou mozkovou obrnou.
Hippotherapy of children pacients with cerebral palsy
Keywords: Dětská mozková obrna; komplexní rehabilitační péče; děti; hipoterapie; animoterapie; Cerebral palsy; comprehensive rehabilitation care; children; hippotherapy; animotherapy