Analýza financování exportu vybraného podnikatelského subjektu - Procházková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat možnosti financování exportu vybraného podnikatelského subjektu a navrhnout optimální řešení. Dílčím cílem bylo koncipovat strategie formy podpory exportu, proexportních služeb a podpůrných programů pro vybranou společnost. Práce byla zaměřena na firmu FARMTEC, a. s., která se zabývá výrobou zemědělské technologie a jejím prodejem na českém i zahraničním trhu. Pro financování své činnosti firma nejčastěji používá investiční úvěr, kontokorentní úvěr a dodavatelský úvěr. Dále firma spolupracuje se společnostmi EGAP, ČEB a CzechTrade. Jako optimální řešení bylo navrženo pro firmu FARMTEC, a. s. čerpání produktu TOP Export II, který nabízí Česká spořitelna. Jedná se o zabezpečení formou faktoringu. Dále bylo v práci doporučeno využívání nového protikrizového produktu společnosti EGAP. A jako výhodné řešení bylo navrženo prezentovat firmu v oficiálním Adresáři českých exportérů, který nabízí agentura CzechTrade.
The analysis of the financial export of the selected business subject
Keywords: analýza možnosti financování exportu; investiční úvěr; kontokorentní úvěr; dodavatelský úvěr; faktoring; společnosti EGAP; ČEB; CzechTrade; analyze possibilities of export financing; investment loan; overdraft financing and supplier credit factoring companies EGAP; ČEB and CzechTrade