Ošetřovatelská péče u nemocných při aplikaci transfúze - Ouředníková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývala ošetřovatelskou péčí o nemocné při aplikaci transfúze.Bakalářská práce je rozdělená na dvě části, a to část teoretickou a výzkumnou. V teoretické části je popsána fyziologie krve, transfúze krve a ošetřovatelská péče o nemocné při aplikaci transfúze. Ve výzkumné části bylo použito kvantitativní šetření a technikou sběru dat byl anonymní dotazník, určený pro sestry pracující v nemocnicích na různých odděleních. Výzkumné šetření bylo prováděno v Nemocnici Strakonice a.s. a v Nemocnici Písek a.s., kde bylo rozdáno celkem 130 dotazníků, návratnost byla 119 dotazníků. Výzkumný soubor pak obsahoval 113 řádně vyplněných dotazníků, které v práci tvořily 100 %. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit znalosti a dovednosti sester v péči o nemocné při aplikaci transfúze. Druhým cílem bylo zjistit, jaké nové poznatky by sestry uplatnily v ošetřovatelské péči o nemocné při aplikaci transfúze. K těmto cílům byly stanoveny tři hypotézy. Hypotéza 1: Sestry znají zásady ošetřovatelské péče u nemocných při aplikaci transfúze byla potvrzena. Hypotéza 2: Sestry aktivně zjišťují potřeby pacientů při aplikaci transfúze, tato hypotéza byla také potvrzena. Hypotéza 3: Sestry mají zájem uplatnit nové poznatky v péči o nemocné při aplikaci transfúze nebyla potvrzena. Závěrem této bakalářské práce byla vytvořena informační brožura se základy ošetřovatelské péče o nemocné při aplikaci transfúze, rozšířená o potřeby pacientů při aplikaci transfúze. Informační brožura poslouží pro sestry, které chtějí zvýšit, či doplnit své znalosti v ošetřovatelské péči o pacienta při aplikaci transfúze. Informační brožura bude nabídnuta Nemocnici Strakonice a.s. a Nemocnici Písek a.s., ve kterých bylo prováděno výzkumné šetření.
Nursing Care of Patients for Transfusion Application
Keywords: Ošetřovatelská péče; pacient; sestra; transfúze; krev; Nursing care; patient; nurse; transfusion; blood