Možnosti zemědělského využití kaustifikačních kalů z papíren ve Větřní - Jarešová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá možností využití kaustifkačních kalů z papíren ve Větřní. Literární rešerše je sestavena z přehledu o půdě, jejím znečišťování, dále obsahuje procesy, které jsou spojeny s výrobou papíru a způsoby využití odpadů, které při této činnosti vznikají. Praktická část je zaměřena na sledování vlivu toxicity kaustifikačních kalů na klíčivost hořčice bílé, stanovení maximální sorpční kapacity konduktometricky dle Sandhofa, dále stanovení výměnného pH, CaO a CaCO3 v kaustifikačním kalu.
Possibilities of using sludge of caustification from paper mills in Větřní
Keywords: kaustifikační kal; kompost; toxicita; sorpční kapacita; sludge of caustification; compost; toxicity; sorption capacity