Porod plodu na hranici viability - Amblerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou porodu plodu na hranici viability. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán předčasný porod, uvedena incidence předčasných porodů v České republice, etiologie, možnosti prevence a predikce, diagnostické metody, terapeutické postupy a možnosti vedení předčasného porodu. Dále jsou v této části představeny potřeby žen a péče porodních asistentek, edukace žen na porodním sále a kompetence porodních asistentek. Následuje popis viability plodu neboli schopnosti plodu přežít mimo dělohu. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak se porodní asistentky orientují v péči o ženu s diagnózou předčasného porodu na hranici viability plodu. Pro dosažení cíle byla zvolena metodika kvalitativního výzkumu formou rozhovorů. Vybrán byl jeden výzkumný soubor, který zahrnoval porodní asistentky pracující na porodním sále v perinatologickém centru. Samotný výzkum probíhal v červenci 2023 formou rozhovorů při osobním setkání na domluvených místech nebo v domácím prostředí. Všechny respondentky s rozhovorem souhlasily. Po dostatečném sběru dat byla provedena analýza a byly vytvořeny základní kategorie v přehledných tabulkách, ze kterých lze vyčíst výsledky zkoumání. Ve výzkumném šetření bylo zjištěno, že porodní asistentky se v péči o ženu, která rodí předčasně, velmi dobře orientují. Kromě toho, že vykonávají běžné zdravotnické výkony, poskytují ženám i profesionální psychickou podporu. Všechny jsou empatické a dokážou ženy náležitě edukovat a poskytovat jim informace v rozsahu svých kompetencí. Porodní asistentky jsou si plně vědomy všech svých povinností a kompetencí.
Birth of the fetus at limit of viability
Keywords: Porodní asistentka; předčasný porod; viabilita plodu; edukace; potřeby žen; Midwifery; preterm birth; fetal viability; education; women's needs