Obezita jako aktuální problém současné společnosti - Fryšová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce je na téma Obezita jako aktuální problém současné společnosti. Jejím cílem je shrnout základní témata a otázky týkající se obezity a porovnat náhled na ideál tělesné krásy a váhy z pohledu obézních, lidí s nadváhou, ale i lidí s normální váhou. V souvislosti s cíli bakalářské práce byly stanoveny 3 hypotézy: H1. Obézní lidé se neliší z hlediska mentální reprezentace ideální tělesné postavy od běžné populace. H2. Životní styl obézních nesouvisí s jejich pojetím ideální tělesné postavy. H3. Lidé s obezitou se z hlediska spokojenosti se svým tělem neliší od skupiny lidí s nadváhou. Pro výzkum byla zvolena kvantitativně - kvalitativní metoda. Dotazník byl zcela anonymní. Výzkum proběhl v lednu a únoru roku 2007. První hypotéza byla potvrzena. Druhá a třetí hypotéza byla vyvrácena. Dle mého názoru byl cíl práce splněn. Existuje velké množství televizních programů, knih, časopisů a internetových portálů, které se zabývají obezitou. Důvodem je fakt, že počet lidí trpících touto nemocí roste v celé Evropě. Obezita je definována jako nadměrná tělesná hmotnost se zvýšeným podílem tukové tkáně. Není to pouze estetický problém. Obezita může způsobit mnoho zdravotních problémů, např. cukrovku, hypertenzi, rakovinu, gynekologické problémy, srdeční či kloubní onemocnění. Tento stav může mít rovněž dopad na psychickou sféru obézního a mohou se objevit deprese či úzkost. Dnešním ideálem tělesné krásy je velmi štíhlá postava. Ženy a dívky jsou nuceny držet diety. Vedle obézních přibývá také těch, kteří si pouze myslí, že jsou obézní či trpí nadváhou. Dietní průmysl má totiž obrovskou moc podporovat idealizaci štíhlosti.
The obesity as an actual problem of today´s society
Keywords: BMI; Dieta; Energetická bilance; Metabolický syndrom; Obezita; Prevence obezity; BMI; Diet; Energy balance; Metabolism syndrome; Obesity; Obesity prevention