Souvislost změn v cyklech dusíku a uhlíku v lesních půdách po odumření stromového patra - Tupá, Adéla (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá změnami v cyklech dusíku a uhlíku v půdách jehličnatých lesů po odumření stromového patra vlivem disturbancí. Zaměřuje se na změny nitrifikace a dostupnosti dusičnanů v půdách v souvislosti se změnami mikrobiální biomasy a dostupnosti uhlíku zejména v lesích s bezzásahovým režimem. Práce je složena ze dvou částí, z literární rešerše a z návrhu vědeckého projektu, jehož cílem je ověřit možnou platnost hypotézy heterotrofní kompetice mikrobů v půdách.
A connection between changes in nitrogen and carbon cycles in forest soils after tree layer dieback
Keywords: dusík; uhlík; dostupnost dusičnanů; dostupnost uhlíku; lesní půdy; disturbance; nitrogen; carbon; availability of nitrates; availability of carbon; forest soils; disturbance