Odpovědnost zaměstnavatele za škodu - Suchá, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá odpovědností zaměstnavatele za škodu. Cílem je ukázat na konkrétním objektu další možnosti zaměstnavatelů při řešení škodné události. Pro tuto práci byl vybrán pracovní úraz. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je definována oblast prevence, kam patří hodnocení rizik, poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, školení bezpečnosti práce, bezpečné pracovní prostředí nebo pravidelné kontroly pracovišť. Dále je vymezena odpovědnost zaměstnance a zaměstnavatele za škodu podle zákoníku práce. V této části jsou porovnány dvě vybrané oblasti pracovního práva v České a Slovenské republice. V praktické části je ukázán postup řešení pracovního úrazu ve vybraném podniku. Tento postup je porovnán se zákonem. Jsou ukázány další možnosti zaměstnavatelů při jeho řešení a také jsou vymezeny sankce, které zaměstnavatel hradí v případě nesplnění zákonných povinností. Je nastíněna pracovní úrazovost ve vybraném podniku a v České republice.
Employer´s Liability for Damage
Keywords: odpovědnost; pracovní úraz; prevence; zaměstnanec; zaměstnavatel; responsibility; workplace injury; prevention; employee; employer