Vyhodnocení kvality mléka ve vybraných zemích Evropské unie - Pokorný, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá posouzením kvalitativních ukazatelů dodávek syrového kravského mléka v rámci Evropské unie (EU) a České republiky (ČR), v závislosti na roku a průběhu roku. V rámci EU byly zjištěny průměrné hodnoty za sledované ob-dobí 2016-2020 u obsahu tuku 4,01 ? 0,26 % a bílkovin 3,39 ? 0,13 %; u ČR 3,91 ? 0,11 %, resp. 3,46 ? 0,08 %. Vliv roku v rámci zemí EU byl prokázán pouze u obsahu bílkovin (p<0,001). Při vyhodnocení vlivu jednotlivých měsíců v zemích EU včetně ČR byly prokázány statisticky významné rozdíly u obsahu tuku (p<0,001) i bílkovin (p<0,001). V letním období se hodnoty obou složek zvyšovaly, naopak v zimním se snižovaly. Z výsledků vyhodnocení bazénových vzorků nakupovaného mléka v ČR vyplývá, že v závislosti na roku byl zjištěn také vliv na celkový počet mikroorganismů (p<0,001), rezidua inhibičních látek (p<0,05) a bod mrznutí mléka (p <0,001). Vliv průběhu roku byl zaznamenán u celkového počtu mikroorganismů (p<0,05) a počtu somatických buněk (p<0,001). Z hlediska prodeje mléka je pro producenta kvalita syrového mléka prvořadým cílem a zároveň rozhodujícím faktorem při zpeněžování této důležité živočišné komodity.
The evaluation of quality raw milk in selected countries of European Union
Keywords: Evropská unie; Česká republika; syrové kravské mléko; obsah tuku a bílkovin; celko-vý počet mikroorganismů; počet somatických buněk; rezidua inhibičních látek; bod mrznutí; European Union; Czech Republic; raw milk; fat and protein content; total bacteria count; somatic cell count; residues of inhibitors; freezing point