Zhodnocení dekontaminačních látek používaných v Armádě ČR a ve složkách integrovaného záchranného systému - Měšťan, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma bakalářské práce jsem zvolil z důvodu, aby bylo poukázáno na problematiku, která je důležitá a které by měla být věnována pozornost. Cílem práce byla odpověď na výzkumnou otázku, zda jsou nové dekontaminační látky dostupné na evropském trhu účinnější než stávající dekontaminační látky, které jsou k dispozici v současné době v ČR. Z výsledků testů vyplývá, že dekontaminační účinnost směsi BX-24 byla nejúčinnější na dekontaminaci sulfidického yperitu, přičemž Savo Originál vykazovalo nejnižší účinnost. Při dekontaminaci látky VX měly všechny zkoumané dekontaminační směsi srovnatelný účinek. Výsledky degradační účinnosti na sulfidický yperit ukázaly nejvyšší účinnost chlornanové směsi, z nichž nejrychlejší rozklad yperitu vykazovala směs BX-24. Naopak směs Hvězda byla nevyhovující. V případě látky VX došlo prakticky k jejímu okamžitému rozkladu směsmi Hvězda a BX-24. Vyhovujících výsledků bylo prokázáno také u chlornanových směsí, avšak k rozkladu látky VX došlo pomaleji. Zvoleného cíle bylo dosaženo kvalitativním výzkumem. Základní metodou výzkumu byly experimenty uskutečněné v laboratořích MV generálního ředitelství HZS ČR, Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Předmětem zkoumání byly zvoleny látky yperit a látka VX. Jako dekontaminační látky byly směsi Hvězda, Savo Originál a Chlornanová dekontaminační směs používané v AČR a složkách IZS a směs BX-24 používaná řadou armád NATO. Byla zkoumána dekontaminační a degradační účinnost dekontaminačních látek na povrchu speciálního ochranného oděvu a ocelového plechu. Dle výsledků výzkumu je na zvážení zavedení látky BX-24 do výzbroje AČR a složek IZS, protože z výzkumu vyplývají její účinné fyzikální a chemické vlastnosti. Výsledky práce budou nabídnuty k využití Armádou ČR, složkami integrovaného záchranného systému, nebo jako výukový materiál v Armádě ČR nebo pro MV generální ředitelství HZS ČR.
Evaluation of the decontamination substance used in Czech Army in the organ sof Integrated Rescue System
Keywords: Dekontaminace; bojová chemická látka; dekontaminační směs; dekontaminační účinnost; Armáda ČR; složky IZS; Decontamination; chemical warfare agent; decontaminating mixture; decontaminating effect; Armed Forces of the Czech Republic; IRS units