Lateralita a levoruký žák - Polenová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Lateralita a levoruký žák je zaměřena na problematiku praváctví a leváctví ve své komplexnosti. V teoretické části práce jsem se zabývala problematikou laterality, jejím historickým vývojem a současností, specifickou přípravou levorukých žáků na psaní i se správným vedením žáků při prvopočátečním psaní. Jsou zde také objasněny hygienické a pracovní návyky při psaní. Praktická část práce je vytvořena na základě uskutečněného výzkumného šetření, které bylo zaměřeno na orientační zjištění počtu levorukých žáků od 1. do 3. tříd 1. stupně ZŠ, na utváření hygienických a pracovních návyků a možnosti jejich nápravy. Výzkum probíhal na Základní škole J. Š. Baara v Českých Budějovicích, na Základní škole v Sušici v Lerchově ulici a na Základní škole v Horažďovicích v Komenského ulici. Práce je doložena přílohovým materiálem.
Laterality and left - handed pupil