Matky samoživitelky a sociálně patologické jevy. - Syslová, Renata (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem samoživitelství a vlivem sociálně patologických jevů na neúplnou rodinu. Hlavním cílem práce bylo zjistit výskyt a rizika sociálně patologických jevů u matek samoživitelek, které mají jedno či více dětí a jsou bez jakékoli pomoci prarodičů. Text práce je rozdělen do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část práce popisuje problematiku samoživitelství. První kapitola vysvětluje, kdo je samoživitel/ka, možnosti příčiny vzniku, zabývá se finančními možnostmi samoživitelek a jaké je jejich postavení na trhu práce. Druhá kapitola blíže specifikuje sociální patologii. Co to jsou sociálně patologické jevy, příčiny jejich vzniku a dále jaké jsou možnosti prevence.Praktická část práce je zaměřena na výzkum. Kvalitativní výzkumnou strategií, metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru zjišťuji pomocí základních pěti výzkumných otázek cíl své práce. Výzkumný vzorek tvoří pět komunikačních partnerek (matek samoživitelek) z českobudějovického regionu. Tyto ženy nemají žádnou pomoc ze strany nejbližší rodiny. Zajímá mne příčina vzniku samoživitelství, ekonomická situace matek, jaké zaujímají postavení na trhu práce. Dále se práce zabývá výskytem sociálně patologických jevů, vlivem těchto jevů na život matky samoživitelky a dopady těchto jevů na jejich děti. Svou prací bych ráda poukázala na stále rostoucí počet matek samoživitelek, na tíživou situaci, ve které se tyto ženy nacházejí a že existuje řešení jejich potíží. Zároveň bych chtěla vyjádřit jejich vlastní názor, který by mohl pomoci poukázat na toto stále aktuální téma.
Single Mother's and Social Pathological Phenomenons
Keywords: samoživitelství; neúplná rodina; trh práce; sociálně patologické jevy; prevence; single parents; incomplete family; labour market; social pathological phenomenons; prevention