Památník Jakuba Popovického z Popovic (1576-1676) - Rosíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce "Památník Jakuba Popovického z Popovic (1576 1676)" zpracovává studentský památník z doby raného novověku. Cílem bakalářské práce je provést celkový rozbor památníku, vytvořit kritickou edici a zasadit památník do kontextu doby šestnáctého století a univerzitního prostředí. Kromě toho také přibližuje okruh přátel majitele památníku. Práce se zaměřuje i na obecnou charakteristiku památníků a jejich souvislost s tištěnými knihami, nechybí ani přílohy s ukázkami zápisů a ilustrací, seznam zapsaných osob, přehled autorů citátů a tabulka naznačující itinerář Jakuba Popovického.
The Autograph Book of Jakub Popovicky from Popovice (1576-1676)
Keywords: památník; kavalírská cesta; univerzita; tištěná kniha; autograph book; grand tour; university; printed book