Vliv extrémních klimatických jevů na rekultivované a sukcesní plochy v CHKO Třeboňsko - Nemeškalová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
CHKO Třeboňsko se nachází v jihovýchodní části jižních Čech a má rozlohu 700 km{²}. Je to mimořádná oblast, kde jsou zachovány cenné přírodní hodnoty, ale i mnoho set let člověkem přetvářená kulturní krajina. Základní říční osu Třeboňské pánve a CHKO Třeboňsko tvoří řeka Lužnice, v jejíž nivě se nachází 14 jezer, vzniklých po těžbě štěrkopísku. Pobřeží jezer bylo zčásti uměle lesnicky rekultivováno, zčásti zůstalo ponecháno přirozené sukcesi. Extrémní klimatické jevy (povodně, sněhové kalamity a silný vítr) v letech 2002, 2005, 2007 měly různé následky na aktuální stav vegetace pobřeží rekultivovaného ve srovnání s přibližně stejně starou přirozenou sekundární sukcesí.
The influence of extremal climatic phenomena at the recultivated and succession areas in Třeboňsko Protected Landscapa Area
Keywords: rekultivace; sukcese; klimatické jevy; pískovny; recultivation; succession; climatic phenomena; sandpit