Současný stav informovanosti obyvatelstva při úniku nebezpečných látek z Momentive Specialty Chemicals Sokolov. - Mourková, Lada (Jihočeská univerzita, 2015)
Chemický průmysl je dnes celosvětově jedním z nejvýznamnějších a nejdynamičtěji se rozvíjejících hospodářských sektorů.Řada podniků chemické látky vyrábí, skladuje, používá a nemůžeme tak vyloučit vznik havárie. Tyto havárie mají ve většině případů dopady na životy a zdraví osob, hospodářská zvířata, na kvalitu životního prostředí, nebo může havárie způsobit značné materiální škody. Je nutné vytvářet stále nová opatření, aby následky úniků nebezpečných chemických látek byly co nejmenší a informovanost obyvatelstva na úniky a účinky jednotlivých nebezpečných chemických látek, byla co možná nejlepší. Téma bakalářské práce " Současný stav informovanosti obyvatelstva při úniku nebezpečných látek z Momentive Specialty Chemicals Sokolov", kterým se zabývám, je myslím si, stále aktuální, jelikož chemické látky nás stále více obklopují a informovanost obyvatelstva není v tomto směru dostačující. V teoretické části práce jsem se zabývala základními pojmy spojené s tématem, charakteristikou nebezpečných chemických látek, které jsou stanoveny podle zákona 350/2011 Sb., varováním obyvatelstva, používanými varovnými signály, vyrozuměním, zásadami chování obyvatelstva při havárii s únikem nebezpečných chemických látek a související legislativou. Cílem práce bylo zhodnotit stav informovanosti obyvatelstva na úniky a účinky propylenu v ZHP a mimo ZHP. Dále porovnat informovanost obyvatelstva na úniky a účinky propylenu v ZHP a mimo ZHP. Hypotéza této bakalářské práce byla zformulována takto: Znalosti na úniky a účinky propylenu u obyvatel žijících v zóně havarijního plánování, budou statisticky významně vyšší než znalosti obyvatel mimo zónu havarijního plánování.Ve druhé části práce jsem charakterizovala vybraný podnik Momentive Specialty Chemicals Sokolov, jeho předmět podnikání, hlavní výrobky a princip výroby, propylen, jakožto nejvýznamnější zdroj rizika v podniku Momentive Specialty Chemicals; charakteristiku území, na kterém se objekt nachází; výčet sídelních celků včetně přehledu obyvatel v zóně havarijního plánování. Při zjišťování informovanosti obyvatelstva v zóně havarijního plánování a informovanosti osob mimo zónu havarijního plánování byl proveden kvantitativní výzkum. Kvantitativní výzkum byl prováděn pomocí rozdaných dotazníků. Oběma skupinám byl předložen totožný dotazník. Dohromady bylo rozdáno 400 dotazníků, jejichž návratnost činila 298 dotazníků. Dotazníky, které byly nejasně nebo neúplně vyplněny, byly z průzkumu vyřazeny. Celkem bylo do průzkumu zařazeno 200 dotazníků, tedy 100 za každou skupinu. Výsledky dotazníkového průzkumu byly graficky vyhodnoceny, procentuálně vyjádřeny a statisticky zpracovány. Pro statistické zpracování byl použit dvouvýběrový T- test, pro zjištění, zda je rozdíl mezi zkoumanými skupinami respondentů statisticky významný.V kapitole "diskuze" jsou probrány jednotlivé otázky a odpovědi respondentů. Pro přehlednost byl ke každé otázce sestaven graf s početním zastoupením správně zodpovězených a nesprávně zodpovězených odpovědí respondentů ze zóny havarijního plánování a mimo zónu havarijního plánování. Některé výsledky jsou doplněny osobním komentářem. V kapitole "Závěr" jsem shrnula výsledky práce, kdy statistickým zpracováním bylo zjištěno, že rozdíl mezi informovaností respondentů v ZHP je statisticky významně vyšší než u respondentů mimo ZHP. Tímto byla hypotéza potvrzena. Dále jsou zde návrhy, které by mohly sloužit ke zvýšení informovanosti obyvatelstva na úniky a účinky nebezpečných látek z Momentive Specialty Chemicals Sokolov. Tyto návrhy by mohly přiblížit danou problematiku obyvatelstvu, například v rámci výuky na základních, středních školách a učilištích v Královském Poříčí a Sokolově. Nejen pro dospělé obyvatelstvo by mohly být realizovány semináře a besedy na tuto tématiku.Další možností, jak předat informace obyvatelstvu, by mohl být spot, který by vysílala regionální televize. Výsledky této práce budou poskytnuty pro účely odboru Krizového řízení města Sokolov.
Current situation of population awareness in case of leakage of dangerous substances from Momentive Specialty Chemicals Sokolov company.
Keywords: Momentive Specialty Chemicals; nebezpečná chemická látka; propylen; varování; informovanost obyvatelstva; Momentative Specialty Chemicals; dangerous chemical substance; Propylene; warning; population knowledge