Svět bez mužů? Genderové stereotypy a časopis Elle - Šanderová, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá genderovými stereotypy v české mutaci časopisu Elle. Podnětem pro analýzu v praktické části se stala esej Romány a děti Rolanda Barthese, kde autor podotkl, že časopis Elle sice předkládá svým čtenářkám ?svět bez mužů, ovšem skrz naskrz vytvářený mužským pohledem?. Hlavním cílem práce je popsat genderové stereotypy (či jejich nepřítomnost) na stránkách časopisu Elle. Dílčím cílem je uvést nezasvěceného diváka do genderové problematiky, tzn. objasnit základní pojmy. V teoretické části jsou tedy nejprve vymezeny klíčové pojmy, které souvisejí s genderem a poté jsou představeny vybrané analýzy autorů, kteří se věnují reprodukci genderových stereotypů v médiích. Praktická část se věnuje samotnému výzkumu genderových stereotypů v časopisu Elle, přičemž se na vybrané fotografie aplikují již popsané analýzy autorů.
The world without men? Gender stereotype and magazine Elle
Keywords: gender; stereotyp; zobrazování žen; zobrazování mužů; gender; stereotyp; displaying women; displaying men