Připravenost vybraného podniku a jeho zaměstnanců v okrese Tábor na únik chemických látek z provozu - Novotná, Karolína (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce popisuje problematiku připravenosti vybraného podniku a jeho zaměstnanců na únik chemických látek z provozu. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou vybraného podniku, skutečnou chemickou havárií, která se ve vybraném podniku stala, právními předpisy, které se týkají problematiky tématu práce, chováním obyvatel v případě úniku nebezpečné chemické látky, školením zaměstnanců a začleněním činností podle míry požárního nebezpečí, jsou zde vysvětleny pojmy jako chemická havárie, havarijní plánování, požární evakuační plán. Cílem práce bylo vyhodnotit připravenost vybraného podniku a jeho zaměstnanců v okrese Tábor na únik chemických látek z provozu. Připravenost zaměstnanců se hodnotila pomocí dotazníkového šetření, připravenost podniku porovnáním platné odpovídající legislativy s interními dokumenty. Výzkumná otázka byla formulována jako: "Jaká je reálná připravenost podniku na únik chemických látek z provozu?" Během výzkumu bylo zjištěno, že vybraný podnik má vypracované interní dokumenty v souladu s platnou legislativou a pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno, že jeho zaměstnanci na únik chemických látek jsou dobře připraveni. Takže reálná připravenost podniku je dobrá. V metodice práce je popsáno, jakým způsobem byl prováděn výzkum mezi náhodně vybranými respondenty. Navzdory dobré připravenosti bylo zjištěno, že všichni dotazovaní respondenti by se nezachovali správně při úniku nebezpečné chemické látky z provozu a všichni zaměstnanci nejsou školeni v pravidelném časovém intervalu v oblasti požární ochrany. Výsledky této práce budou poskytnuty vybranému podniku pro účely posouzení připravenosti na únik chemických látek z provozu.
The preparedness of selected company and his employees in Tabor District for the release of chemical substance from the operation
Keywords: únik chemických látek; chemická havárie; požární evakuační plán; školení zaměstnanců; členění provozovaných činností dle míry požárního nebezpečí; leakage of chemicals; chemical accident; fire evacuation plan; staff training; classification of the activities carried out according to the activities carried out by the fire hazard measure.