Problémy sociální spravednosti na pozadí koncepce Johna Rawlse - Koubíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se nejprve zaměřuje na obecné vymezení pojmu ‚qspravedlnost'', uvádí příklady možných principů a typologií spravedlnosti. Dále v nástinu dějinných etap přestavuje historicko-společenské pozadí vzniku těchto pojetí spravedlnosti. Druhá kapitola představuje principy a distribuci statků v sociální realitě. Třetí kapitola nabízí ucelený přehled koncepce spravedlnosti Johna Rawlse, jednoho z nejvýznamnějších představitelů soudobé koncepce spravedlnosti. Čtvrtá kapitola se zabývá otázkou sociální spravedlnosti na mezinárodní úrovni a rozšiřuje Rawlsovu teorii o globální otázky, jež si kladou jiní autoři.
Social justice issues against backround of John Rawls´conception
Keywords: principy a typologie spravedlnosti; vývoj principů v historii; sociální spravedlnosti; počáteční stav a závoj nevědomosti; princip stejné svobody; princip stejné příležitosti; distribuce v sociální realitě; globální spravedlnost; chudoba ve světě; principles and justice typology; principles development in a history; social justice; initial status and a veil of ignorance; principle of equal freedom; principle of equal opportunity; distribution in a social reality; global justice; poverty in the world