Podoba vybraných psychiatrických diagnóz a jejich vývoj ve výtvarné tvorbě během léčby v Psychiatrické nemocnici Jihlava - Malá, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Anotace S výtvarným fenoménem se začalo zacházet do jisté míry už v pravěku. Samotnými průkopníky arteterapie nebo také "terapie uměním", byli převážně psychiatři a výtvarníci, kteří zkoumali spojení mezi výtvarnou tvorbou a psychoterapií a její uplatnění v léčbě. Tato bakalářská práce se zabývá pacienty z psychiatrického oddělení 2B, v Jihlavě především z hlediska arteterapie. Čtyřmi pacienty s diagnózami-paranoidní schizofrenie, bipolární poruchou, poruchou přizpůsobení a pacienta s psychotickou poruchou způsobenou užíváním drog. V teoretické části budou popsané zvolené diagnózy v kontextu současné psychiatrie a pohled arteterapeuta s ohledem na historii oboru, možnosti uplatnění a specifika přístupů v této oblasti. Záměrem praktické části je popis vstupu terapeuta do prostředí Psychiatrické nemocnice a práce s příslušnými pacienty. Dále bude prezentován efekt arteterapeutické metodiky a hledání rozdílnosti ve výtvarném zpracování artefaktů.
Form of selected psychiatric diagnoses and their development in art during treatment in Psychiatric Hospital Jihlava
Keywords: Psychiatrická nemocnice; arteterapie; paranoidní schizofrenie; bipolární porucha; porucha přizpůsobení; psychotická porucha způsobená užíváním drog.; Psychiatric hospital; art therapy; paranoid schizophrenia; bipolar disorder; adjustment disorder; psychotic disorder caused by drug use.