René Edgar Tressler - neznámý autor holocaustu - Bohoňková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá životem a dílem Reného Edgara Tresslera. Jejím úkolem je zařazení tohoto autora do kontextu české literatury s tematikou šoa. Vzhledem k empirickému základu Tresslerovy tvorby je pozornost věnována i vztahu fikčního a reálného univerza. Stěžejní pozornost je věnována knize Utkáno z lana katova, která existuje ve dvou verzích (druhé vydání s názvem Únik osudu). Součástí práce tak je také komparace obou edic knihy.
René Edgar Tressler - The Unknown Author of the Holocaust
Keywords: Holokaust; šoa; René Edgar Tressler; Únik osudu; Utkáno z lana katova; povídky; interpretace; holocaust; shoa; René Edgar Tressler; Únik Osudu; Utkáno z Lana Katova; short stories; interpretation