Žena a ženská kultura v morálním týdeníku Theresie und Eleonore - Mezerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce Žena a ženská kultura v morálním týdeníku Theresie und Eleonore představuje, po bakalářské práci Sonnenfelsův morální týdeník pro ženy Theresie und Eleonore, v širším interpretačním měřítku další výsledky studia Sonnenfelsova týdeníku. Předmětem práce je nejen zařazení týdeníku Theresie und Eleonore do evropského kontextu, ale především modelace Sonnenfelsovy představy ženy a její kultury. V první časti práce je stručně shrnut vývoj evropských morálních týdeníků spolu se zařazením Theresie und Eleonore mezi morální týdeníky pro ženy. Další část práce analyzuje jednotlivá vydání týdeníku a prvky, které určují příslušnost Theresie und Eleonore k žánru. Centrální část práce se zaměřuje na Sonnenfelsovu modelaci ženy, tedy na typy žen, morální vzory, které Sonnenfels ve svém týdeníku vytvořil. Důležitým prvkem centrální části je Sonnenfelsovo vytváření umělé ženské kultury.
Sonnenfels´ weekly magazine analysis in a wider interpretative criterion. Theresie und Eleonore
Keywords: Osvícenství; gender; ženská kultura; morální týdeníky; literatura; Sonnenfels; Enlightenment; gender; women culture; moral magazine; literatura; Sonnenfels