Dopady výpadku elektrické energie ve velkých potravinářských podnicích v Jihočeském kraji - Hásková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Nepostradatelnost elektrické energie ve všech oblastech života včetně průmyslu vyžaduje, aby byly podniky na případné výpadky elektrické energie připraveny, což zaručí minimalizaci dopadů na obyvatelstvo. Cílem této diplomové práce s názvem Dopady výpadku elektrické energie ve velkých potravinářských podnicích v Jihočeském kraji je analyzovat dopady výpadku elektrické energie v systému připravenosti velkých potravinářských podniků a stanovit následky, které by přerušení dodávky elektrické energie představovalo v oblasti ochrany obyvatelstva. K získání dat pro diplomovou práci bylo využito kvalitativního výzkumu formou strukturovaných rozhovorů s pracovníky pěti potravinářských podniků odpovědnými za danou oblast. K vyhodnocení rozhovorů došlo pomocí SWOT analýzy a pro analýzu nejvýznamnějších dopadů výpadku elektrické energie v systému připravenosti podniků a v oblasti ochrany obyvatelstva pak bylo využito metody KARS. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že výpadek elektrické energie představuje pro potravinářské podniky v Jihočeském kraji okamžité zastavení výroby. Žádný z dotazovaných podniků nevlastní náhradní zdroj elektrické energie, takže časová udržitelnost nouzového zásobování elektrickou energií je nulová. Alarmující je tento fakt především z pohledu krizového řízení, protože dva z dotazovaných potravinářských podniků jsou zařazeny v Krizovém plánu Jihočeského kraje a plní opatření z něj vyplývající. Významným faktorem ovlivňujícím aktuální stav připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie je bezesporu fakt, že k dnešnímu dni v České republice neexistuje legislativní úprava, která by ukládala povinnost potravinářským podnikům zahrnout přípravu na výpadek elektrické energie do jejich systému řízení. Zvýšení připravenosti potravinářských podniků na výpadek elektrické energie, například v podobě zakoupení náhradního zdroje elektrické energie, by tedy vyžadovalo nemalé investice od samotných právnických a podnikajících fyzických osob. Doufám, že tato diplomová práce poslouží nejen jako učební materiál, ale bude přinejmenším námětem k diskuzi samotným potravinářským podnikům, jako modelový příklad řešení připravenosti na výpadek elektrické energie.
Impacts of a power outage in great food - processing companies in South Bohemia county
Keywords: kritická infrastruktura; výpadek elektrické energie; potravinářský průmysl; ochrana obyvatelstva; critical infrastructure; power outage; food industry; protection of the population