Vytvoření a charakterizace transgenních linií drozofil manifestující neurodegenerativní onemocnění spinocerebelární ataxi typu 1 (SCA1) - Jičínská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce bylo pomocí GAL4/UAS sytému vytvořit a charakterizovat transgenní linie Drosophila melanogaster manifestující spinocerebelární ataxii typu 1 (SCA1). Pro všechny experimenty byli použiti 5denní a 30denní samci. Byl sledován vliv SCA1 u manifestujících linií na mobilitu, délku přežití a neurodegenerativní změny na mozku. Kromě těchto fyziologických metod byla testována exprese specifických genů metodou kvantitativní RT-PCR a kvantifikace specifických protein pomocí metody Western Blot. Neurodegenerativní změny u manifestujících linií byly zkoumány pomocí konfokální mikroskopie. Exprese specifických genů, jako jsou Ataxin, MMP1 a MMP2, byla testována u všech testovaných linií manifestujících SCA1 ve srovnání s kontrolními liniemi. Výsledky naznačují, že exprese hAtXN1 byla vyšší u linií manifestujících SCA1 oproti kontrolám. Nicméně trend exprese MMP není zcela zřejmý a bude předmětem navazující magisterské práce.
Generation and characterization of transgenic lines of Drosophila melanogaster manifesting the neurodegenerative disease spinocerebellar ataxia type 1 (SCA1)
Keywords: Drosophila melanogaster; spinocerebelární ataxie typu 1 (SCA1); mobilita; RT-PCR; Western Blot; neurodegenerace; Drosophila melanogaster; spinocerebellar ataxia type 1 (SCA1); mobility; RT-PCR; Western Blot; neurodegeneration