Odvod z elektřiny ze slunečního záření a jeho dopad na výrobce - Lebedová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním tématem této bakalářské práce je zavedení odvodu z elektřiny ze slunečního záření, tzv. solární daň, která byla zavedena roku 2011 pro elektrárny uvedeny do provozu v letech 2009 - 2010. Cílem práce je posoudit, jaký dopad měla zavedena solární daň na výrobce, kteří při realizaci svého projektu neměli tušení, že něco takového nastane. V první části práce jsou některé základní pojmy jako obnovitelné zdroje energie a její druhy, solární energie a odvod z elektřiny ze slunečního záření. Druhá část je zaměřena na charakteristiku solární elektrárny Mříč a porovnání skutečných a předpokládaných nákladů a výnosů po zavedení solární daně. Pro výkupní ceny byla daň stanovena na 26% a pro zelené bonusy na 28%. Výsledkem této práce bylo zjištění, že v roce zavedení solární daně se skutečné náklady elektrárny znatelně zvýšily oproti předpokládaným a toto mělo za následek, že zisk elektrárny byl prakticky nulový.
Conscription of electricity from solar radiation and its impact on manufacturers
Keywords: Fotovoltaika; solární daň; obnovitelné zdroje energie; solární energie; cena energie; podpora fotovoltaické elektrárny; Photovoltaics; solar tax; renewable sources of energy; solar energy; energy prices; solar power plant support