Porovnání dvou lokalit s rozdílnou intenzitou zemědělského využití z hlediska poskytovaných ekosystémových služeb - Kunt, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení dvou lokalit s různou intenzitou zemědělského využití z hlediska ekosystémových služeb, které poskytují přírodě blízké biotopy. V souvislosti se zhodnocením lokalit je v práci zdokumentován výskyt a velikost přírodě blízkých biotopů, vypočítaná přírodní hodnota zkoumaných území s využitím Biotope Valuation Method (Seják a kol., 2003) a aplikace MapoMat vyvíjené agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Hodnota ekosystémových služeb je určena pomocí expertní analýzy metodou náhradních nákladů. Byly zjištěny významné rozdíly v hodnotě biotopů a ekosystémových službách mezi konvenčním a ekologickým subjektem na lokalitách 1 a 4. Přírodní hodnota biotopů konvenčně využívané lokality vykazuje 2,53 mil.Kč oproti ekologicky využívané lokalitě, kde byla hodnota odhadnuta na 194,6 mil.Kč. V souvislosti s touto skutečností hodnota ekosystémových služeb lokality 1 vykazuje hodnotu 4.438,96 milKčrok-1 oproti lokalitě 4, která vykazuje hodnotu 7.905,01 milKčrok-1. Na základě této skutečnosti byly prokázány statisticky významné rozdíly na obou lokalitách z hlediska zkoumaných faktorů četnosti získaných jedinců střevlíků a zkoumaného indexu diverzity P < 0,001.
Comparison of two areas with different level of intensity of agricultural exploitation as concerns the ecosystem services
Keywords: Carabidae; ekosystém; ekosystémové služby; biotop; BVM metoda; metoda náhradních nákladů; Carabidae; ecosystem; ecosystem services; habitat; BVM method; replacement cost