Sestavení a ověření programu dechových cvičení u reprezentačního družstva ČR žen vodního póla - Krásová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá sestavením a ověřením intervenčního jógového programu pro hráčky reprezentačního družstva ČR žen ve vodním pólu v adolescentním věku. V teoretické části bylo charakterizováno prostředí vodního póla, základní fyziologie dýchací soustavy, podstata jógových cvičení a specifika adolescentního věku. Výzkumná skupina (10 adolescentek) prošla 12 týdenním jógovým programem, jehož cílem bylo využití správného dýchání k optimalizaci zdravotního stavu a k redukci nežádoucích emočních projevů. Bylo provedeno odborné fyzioterapeutické vyšetřením, dotazníkové šetření STAI a POMS a výzkumné šetření metodou Biofeedback. Po absolvování intervenčního jógového programu došlo k uvolnění a protažení přetížených svalových skupin, probandi se naučili správně dýchat a díky němu ovládat stavy napětí a uvolnění, zlepšení posturálního držení těla se nepotvrdilo u všech probandů.
Setting and verifying of the programme of breathing exercises for the female representatives of the Czech woman representation team of water polo
Keywords: vodní pólo; dýchání; jóga; zdraví; adolescence; water polo; breathing; yoga; healt; adolescence