Sestra a odběry biologického materiálu - Hubená, Marcela (Jihočeská univerzita, 2015)
Název bakalářské práce: Sestra a odběry biologického materiálu Základní teoretická východiska: Jedním z nejčastějších výkonů sestry jsou odběry biologického materiálu. Aby sestra správně provedla odběr, musí znát ošetřovatelské postupy a mít je nastudovány ze standardů oddělení, na kterém pracuje, nebo z odborné literatury. Mezi biologický materiál (pochází z organismu člověka) patří krev, moč, stolice, sputum, zvratky, žaludeční obsah, punktát, mozkomíšní mok. Před výkonem je vždy důležité klienta seznámit s výkonem, který u něj bude prováděn. (Mikšová, 2006) Cíle práce: Cíle bakalářské byly zjistit, zda sestry dodržují správný postup při odběru krve a moče a zmapovat chyby při odběrech krve a moče. K těmto cílům byly stanoveny výzkumné otázky. Jaké nejčastější chyby dělají při odběrech moče? Druhá výzkumná otázka zní: Jaké chyby dělají sestry při odběrech krve? Metodika: Empirická část bakalářské práce byla provedena pomocí kvalitativního šetření. Byla zvolena technika sběru dat formou skrytého pozorování. Sběr dat byl zaznamenáván do předem připravených archů, na kterých byl přesný postup odběru žilní a kapilární krve a katetrizace (permanentní a jednorázová) močového měchýře u ženy. Pozorování probíhalo v březnu 2015 na standardních odděleních a na odděleních jednotek intenzivní péče v nemocnici České Budějovice a.s. Výzkumný soubor tvořilo 26 všeobecných sester. Výsledky: Pozorovací archy byly popsány postupem pozorovaného odběru. Následně byly vytvořeny kategorizační tabulky, kde bylo znázorněno pořadí nejčastějších chyb při postupech u odběrů krve a moče. Při odběrech žilní krve se sestry dopustily těchto chyb: Nepodložení končetiny ochrannou podložkou, z toho vyplývá chyba nekompletní příprava pomůcek odběru krve a neprovedení kontroly pomůcek k odběru, neumytí rukou před a po výkonu, špatně zaschlá dezinfekce v místě vpichu, nepoužití ochranných rukavic, nesprávné pořadí vkládání zkumavek do adaptéru, zaškrcený turniket déle jak jednu minutu. U odběru kapilární krve sestry chybovaly takto: nepoužití ochranných rukavic, neumytí rukou před výkonem, nesetření první kapky krve, nepřipravení všech pomůcek k odběru- zejména nepoužití kapiláry, špatně zaschlá dezinfekce v místě vpichu, neumytí rukou po provedeném výkonu. U odběrů moče katetrizací se při pozorování vyskytly tyto chyby: nezajištění omytí genitálií u ženy, neumytí rukou před výkonem, nezajištění intimity klientky před výkonem, nekompletní příprava pomůcek k odběru s tím související neprovedení kontroly pomůcek před výkonem. Závěr: Z výsledků vyplývá, že sestry nedodržují postup při odběrech krve a moče. Dopouští se chyb, které mohou vést ke špatné diagnostice vyšetřovaného vzorku a tím ke špatné diagnostice a léčbě onemocnění. Při odběrech krve nechrání sebe ochrannými rukavicemi. Výsledky práce byly zkonzultovány s managementem nemocnice České Budějovice a.s.
Nurse and biological sample collection
Keywords: odběry krve; odběry moče; chyby při odběrech moče a krve; blood collection; urine collection; errors in urine and blood collection