Role ošetřovatelského managementu v problematice řízení lidských zdrojů - Plocková, Helena (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo zjistit, jaká je současná role středního a operativního ošetřovatelského managementu v problematice řízení lidských zdrojů. Na tomto základě navrhnout nový plán zapracování absolventek v rámci adaptačního procesu a z analyzovat jeho přínos z pohledu sester manažerek, to znamená vrchních a staničních sester. K výzkumu bylo použita dotazníková technika sběru dat. Jeden výzkumný soubor tvořily vrchní a staniční sestry. V dotazníku bylo 25 otázek. Součástí dotazníku byl plán na zapracování absolventky se vzděláním diplomovaná sestra na vyšší odborné zdravotnické škole a s vysokoškolským vzděláním ve studijním programu bakalář nebo magistr. V dotazníku bylo 18 otázek uzavřených a 7 polootevřených. Druhý výzkumný soubor tvořily absolventky zdravotních, vyšších a vysokých škol. Dotazník obsahoval 8 otázek, každá otázka měla 8 odpovědí, ze kterých statisticky vyhodnotím závislost výše vzdělání na motivačních potřebách. Ve výzkumu byly stanoveny čtyři hypotézy, které měly potvrdit nebo vyvrátit zájem sester manažerek o další vzdělávání, o jeho umožnění ze strany managementu nemocnic, u absolventek závislost motivačních potřeb na vzdělání a hodnocení adaptačního procesu sestrami manažerkami. První hypotéza potvrdila, že sestry manažerky mají zájem o další vzdělávání v oblasti řízení lidských zdrojů. Druhá hypotéza, že management nemocnice nabízí sestrám manažerkám možnost vzdělávání se v řízení lidských zdrojů se potvrdila.. Třetí hypotéza, že motivační potřeby, které ovlivňují výběr pracovního místa u absolventek, se mění se vzděláním se potvrdila. Zavedení ''Adaptačního procesu pro zapracování absolventek'' hodnotí sestry manažerky kladně tím se potvrdila. hypotéza čtyři. Vzhledem k pozitivním výsledkům výzkumu by bylo vhodné nejen zavést adaptační proces u absolventek prostřednictvím nového plánu zapracování, ale i v souvislosti s tímto plánem použít dotazník testu potřeb, který střednímu managementu pomůže přesněji určit vhodnost umístění absolventky na určité pracoviště, což má velký význam a je velmi důležité pro profesní rozvoj a začlenění do pracovního týmu absolventky. Výsledky výzkumu v případě zájmu budou poskytnuty managementu nemocnic jako nástroj optimalizace řízení lidských zdrojů.
The role of the nursing management in the human resourcing problems
Keywords: Absolventka; adaptace; lidské zdroje; management; ošetřovatelství; proces; role; řízení; graduate; adaptation; human resources; nurcing management; process; role; control graduate; adaptation; human resources; nurcing management; process; role; control graduate; adaptation; human resources; nurcing; management; process; role; control