Extremistické projevy mládeže a jejich vliv na klima školní třídy - Kopečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce pojednává o problematice extremistických projevů mládeže a vlivu těchto projevů na klima školní třídy. V první části práce jsou vymezeny pojmy a je provedena analýza současného stavu problematiky. Jsou zde popsány intolerantní jevy charakteristické pro extremistické postoje, hlavní současné extremistické proudy a způsoby šíření extremistických myšlenek. Náplní druhé části práce je případová studie provedená na konkrétním vzorku školní třídy. Nejprve je proveden výběr zkoumaného vzorku a zvolena metodika studie. Následně jsou uvedeny získané výsledky. Tyto výsledky jsou pak analyzovány, interpretovány a konfrontovány s předpoklady.
Youth, the phenomenon of extremism and its impact on a classroom atmosphere.
Keywords: extremismus; intolerantní projevy; mládež; vzdělávání; klima třídy; extremism; intolerant manifestations; youth; education; societal climate of classroom