Pohled lidí se vzděláním na osoby s mentální retardací v Písku - Sochorová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své práci se zabývám postoji obyvatel jihočeského města Písek k osobám s mentálním postižením. Teoretická část charakterizuje mentální retardaci, její příčiny, zvláštnosti, výskyt. Dále popisuje výchovu dětí s mentálním handicapem, vzdělávání a socializaci. Zdůvodňuje vznik postoje a předsudku vůči druhým lidem a v praktické části zjišťuje, jaký postoj zaujímají obyvatelé města Písek k lidem s mentální retardací. Zdali vnímání lidí se vzděláním je vůči lidem s mentální retardací ve městě Písek pozitivní či negativní a zda má vliv na tento postoj vzdělání respondentů. Mapuji situaci organizací v Písku, které jsou na druh tohoto handicapu zaměřeny a přispívají k integraci a vyšší kvalitě života jedince s mentální retardací.
The view of educated people on persons with mental retardation in Pisek
Keywords: mentální retardace; klasifikace; výchova; vzdělávání; socializace; pohybové zvláštnosti; komunikace; integrace; předsudky; postoje; stigma.; mental retardation; clasification; upbringing; education; socialization; motoric specialities; communication; integration; prejudice; attitude; stigma